Overzicht van documentatie van leverbare producten:

Home Actueel Producten Archive Download

Modelbaan Automatisering

voor Digitaal & Analoog

Magneet artikelen (wissels) aansturen met digitaal

Zodra je met een digitaalsysteem /computer ook de wissels digitaal wilt aan sturen moet je een geschikte decoder hebben om dit te realiseren.
Ben je niet te vreden over je huidige wissel decoder, omdat deze net vaak niet goed schakelt, dan kunnen wij u een beter alternatief aanbieden.
Sinds digitaal worden de wissels aangestuurd met gelijkspanning i.p.v wisselspanning? Is dit erg? ja, want de meeste wisselspoelen zijn gemaakt voor wisselspanning!

Daarbij heeft de fabrikant ook nog eindcontacten toegevoegd? Is dit erg? ja, want na verloop van tijd branden deze in, om geven mechanisch te veel weerstand!

Oplossing: verwijder de eindcontacten. maar dat kan alleen als de wissels niet met hetzelfde digitaalsysteem worden gestuurd als de locs? Waarom niet? Omdat bij sluiting het afschakelcommando (alleen Motorola) verloren kan gaan!

Resultaat: Spanning komt terug, wisselspoel brandt door. Dus de oplossing moet in de decoder worden gezocht, de decoder moet dus altijd afschakelen na een bepaalde tijd!
Gelijkspanning/ versus Wisselspanning, omdat een decoder met transistor uitgangen alleen maar met gelijkspanning kan werken, worden deze dus met gelijkspanning aangestuurd, waardoor de wisselspoel vaak veel minder soepel omgaat, wat zeker belangrijk is bij een "Engelswissel" omdat de slag volledig moet worden gemaakt om alle 4 de wisseltongen volledig van stand te kunnen veranderen.
D.m.v. een relais kan wel de wisselspoel worden voorzien van wisselspanning. Onze decoders voldoen hieraan.

https://softlok.eu/